Stowarzyszenie im. I. Daszyńskiego ma konto w Banku Zachodnim WBK podane w zakładce "O nas" oraz "Kontakt".
W dniu 9 kwietnia 2018 r. został otwarty i jest prowadzony również rachunek bieżący do tego konta, aby
w roku 100-lecia niepodległości dokonywać darowizn - w PLN - na budowę pomnika Ignacego Daszyńskiego.
                                                Numer rachunku: 02 1090 1694 0000 0001 3620 0930
Z adnotacją: Darowizna na budowę pomnika Ignacego Daszyńskiego w Warszawie.
Święta Odrodzenia Polski w Bydgoszczy

Wystąpienie szefa bydgoskich struktur PPS Jerzego Kołomyjca

... Dzisiejszą manifestacją składamy hołd pokoleniu Polaków, które walcząc z hitlerowskim okupantem przetrwało II wojnę światową, a po wyzwoleniu podjęło ogromny trud odbudowy Ojczyzny w nowych granicach i nowych,nieznanych dotąd uwarunkowaniach społeczno–politycznych. Opublikowany 22 lipca 1944 roku Manifest Lipcowy był dla tych ludzi programem walki i pracy. Charakteryzował się on realizmem społecznym, politycznym i gospodarczym. (...)
Tomasz Karbowniczek, Bogdan Chrzanowski: W drodze do niepodległości (3)

Polska Partia Socjalistyczna w okresie rewolucji
lat 1905-1907

Należy zauważyć, iż podczas Rewolucji 1905 roku pierwszy raz (po powstaniu styczniowym) uczyniono tak wyraźny i wymowny krok w kierunku wskrzeszenia koncepcji walki zbrojnej z caratem w celu odzyskania niepodległości.

Rok 1904 wprowadził Polską Partię Socjalistyczną w nowy rozdział działalności. Organizacja kadrowa przekształciła się w ugrupowanie masowe. Wypadki roku 1904 i lat 1905-1907 doprowadziły do wzrostu świadomości społecznej i politycznej robotnika na ziemiach zaboru rosyjskiego, w wyniku czego nastąpił wzrost liczebny PPS. (...)
... Demonstracja na placu Grzybowskim w Warszawie, która odbyła się 13 listopada 1904 roku, pokazała siłę robotnika polskiego w walce z carską Rosją, a także o swoje wyzwolenie polityczne, gospodarcze i kulturalne. Organizatorem tej demonstracji była warszawska organizacja PPS. Po raz pierwszy była ona ochraniana przez bojówkę Polskiej Partii Socjalistycznej pod dowództwem Stefana Okrzei . Zatrzymajmy się na chwilę przy tej demonstracji. Przypatrzmy się, jak ją ocenili historycy. (...)

Jesienią 2018 roku odbędzie się następny, 43 Kongres Polskiej Partii Socjalistycznej w jej 125-letniej historii. Aktualnie trwa kampania sprawozdawczo-wyborcza na szczeblu organizacji podstawowych, odbywają zebrania kół i okręgów. Przed kilkoma dniami uczestniczyłem w zebraniu Koła PPS Warszawa-Śródmieście, którego jestem członkiem. Dwa tygodnie wcześniej brałem udział w zebraniu zawiązującego się koła PPS w Gdańsku. Atmosfera i dyskusje na zebraniach wskazują, że podnosi się w partii temperatura polityczna, przynajmniej z dwóch powodów – zbliżających się wyborów samorządowych, które są nadzieją dla każdej partii, także dla PPS, jak również z powodu oczekiwań dotyczących zbliżającego się Kongresu i ewentualnych zmian i nowych kierunków programowych, które w szybko zmieniającym się świecie są naturalną koniecznością. (...)
Tomasz Karbowniczek, Bogdan Chrzanowski:  W drodze do niepodległości
Powstanie i początkowa działalność Polskiej Partii Socjalistycznej
Jan Tomicki tak o nim pisze, o towarzyszu "Wiktorze" - dla najbliższych "Ziuku", późniejszym Marszałku Polski, który zachorował na Niepodległą: Świetny konspirator, dobry organizator, umiejący łatwo nawiązać kontakt z otoczeniem i narzucić mu swój punkt widzenia, Piłsudski szybko wysunął się na czoło działaczy PPS.
W dniach 17-23 listopada 1892 roku w Paryżu odbył się założycielski zjazd Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich... Zjazdowi przewodniczył najstarszy... wiekiem i doświadczeniem, uczestnik powstania styczniowego, historyk i socjolog uznany już wówczas - Bolesławo Limanowski. (...)
... W połowie lutego 1894 roku odbył się II Zjazd PPS... Centralną postacią w CKR został Józef Piłsudski przyjmując ps. "Wiktor"  (...)
MY, SOCJALIŚCI: Amnestia raz jeszcze
Dziennik TRYBUNA/18-20 maja 2018
  ... Trzeba przypomnieć, że z inicjatywą amnestii z okazji święta Niepodległości wystąpiła do prezydenta RP w oficjalnym piśmie w dniu 28 marca 2018 roku Polska Partia Socjalistyczna.
  - W imieniu władz statutowych Polskiej Partii Socjalistycznej - czytamy w piśmie PPS - zwracamy się do Pana o rozważenie możliwości zainicjowania procesu legislacyjnego w oparciu o art. 139 Konstytucji RP celem przyjęcia ustawy wprowadzającej na określonych warunkach amnestię dla więźniów osadzonych w polskich zakładach karnych w związku ze 100-leciem niepodległości Rzeczypospolitej Polskiej.

Andrzej Ziemski: Konstytucja

Zmiana władzy w Polsce po okrągłym stole i po tzw. Czerwcowych Wyborach zaowocowała przyjęciem w 1992 roku tzw. Małej Konstytucji, dokumentu przejściowego. Łączył on w sobie czasy Polski Ludowej i jej organizacji państwowej z nowymi czasami, które miały w sobie, jak się okazało, wiele tajemnic i niespodzianek. Warto przypomnieć, że Ustawa Konstytucyjna z dnia 17 października 1992 r. o wzajemnych stosunkach między władzą ustawodawczą i wykonawczą Rzeczypospolitej Polskiej oraz o samorządzie terytorialnym uchwalona została przez Sejm I kadencji 1991-1993. Mała Konstytucja przestała obowiązywać z dniem wejścia w życie Konstytucji z 2 kwietnia 1997 r., czyli od 17 października 1997 r. (...)
... Przypomnę, że z inicjatywy Polskiej Partii Socjalistycznej w roku 2004 powstał Komitet Obrony Konstytucji. Idea ta jest cały czas żywa, a codzienność dostarcza kolejnych przykładów łamania naszej ustawy zasadniczej.
Tomasz Karbowniczek, Bogdan Chrzanowski: W drodze do niepodległości - 1 Maja
     Świętując 1 Maja wykazujemy niezadowolenie swoje z dzisiejszej niewoli, w której carat nas trzyma, gwałtem hamując nasze kroki ku lepszej przyszłości. Chcemy mieć całkowitą swobodę w walce z fabrykantami, chcemy sami rządzić się we własnym kraju, by żadna przemoc nie panowała nad nami, oddając nas na łup wyzysku kapitalistycznego.

Pierwsze święta 1 Maja, po utworzeniu Polskiej Partii Socjalistycznej w 1892 roku w Paryżu, to święta ludzi pracy, święta najważniejsze dla klasy robotniczej. (...)
Bogdan Chrzanowski: Dlaczego potrzebne nam są demokratyczne i publiczne media?

Żyjący przed wiekami wielki filozof Arystoteles, uznając wprawdzie monarchię za ustrój najlepszy, ale niemożliwy do zastosowania w praktyce, opowiedział się za demokracją jako ustrojem możliwym do realizacji. Odtąd demokracja nie została zastąpiona niczym lepszym. (...)
   ... Przykładem może być system oferowany przez Polską Partię Socjalistyczną. Wyraźnie należy w tym miejscu zaznaczyć, że PPS to jedyna w dzisiejszej Polsce partia otwarcie deklarująca, że jej dalekosiężnym celem był i jest Polski Socjalizm.
   Socjalizm, jako idea wyrażona systemem wartości etycznych i humanistycznych. Socjalizm, jako model ustroju opartego na systemie wartości – równości i sprawiedliwości społecznej, w którym stosunki społeczne organizuje niepodległe, demokratyczne państwo prawa. (...)

Andrzej Ziemski: Wiadomości z PPS
Trybuna / nr 29-30/12-13 lutego 2018
Wiadomości z PPS nie docierają szeroko, rezonują one znacznie słabiej w opinii publicznej, niż eventy dotyczące niektórych celebrytów, również lewicowych, czy też opisy krwawych zdarzeń na ulicach polskich miast i miasteczek. Cóż, takie życie – polityka, szczególnie ideowa, ma swoje ograniczenia. Pomimo tego, chcę dziś napisać kilka zdań o życiu wewnątrzpartyjnym w Polskiej Partii Socjalistycznej.
PPS to najstarsza partia polityczna w Polsce, w listopadzie ub. roku obchodziła 125 rocznicę powstania. Zawsze ideowa, wniosła ogromny wkład w odzyskanie niepodległości w roku 1918. Prochy bojowców PPS zalegają pola bitewne I i II wojny światowej; wielu z nich, choć ich nie zaliczono do tej grupy, to prawdziwi Żołnierze Wyklęci. Do dziś, poczynając od 1987 roku, kiedy została reaktywowana, partia sytuuje się na lewo od socjaldemokracji, zgłasza wiele uzasadnionych zastrzeżeń do procesu transformacji ustrojowej po roku 1990, żąda przestrzegania Konstytucji, szczególnie w sprawach sprawiedliwości społecznej i społecznej gospodarki rynkowej. Szczególnie głośno wypowiada się w sprawach przestrzegania zasad demokracji, budowy społeczeństwa obywatelskiego i zaniechania uczestnictwa Polski w interwencjach wojskowych. (...)
Bogdan Chrzanowski: Polska postsolidarnościowa
   Każdy system społeczny na świecie musi być karmiony odpowiednią ideologią. Jest to rzecz naturalna i zrozumiała. Nieszczęściem dla ludzi świata najemnej pracy (bez względu na formę zatrudnienia) jest to, że obecny system, siłą rzeczy kapitalistyczny, stoi na niewzruszonym fundamencie neoliberalizmu. Ideologia ta tkwi korzeniami w latach 60-tych ubiegłego wieku, a szczególny jej rozwój należy wiązać z prezydenturą Ronalda Reagana w USA oraz z pełnieniem funkcji premiera przez Margaret Thatcher w Wielkiej Brytanii.
   Kluczowym założeniem neoliberalizmu (ideologii kapitalizmu) jest uznanie, że wolny rynek oraz wolna przedsiębiorczość to podstawowy warunek realizacji praw jednostki, rola państwa zaś powinna być jak najmniejsza, powinna być ograniczona do zagwarantowania prawa własności i realizacji innych działań na rzecz utrzymania wolnego rynku, w którym to najwyższą wartością jest zysk/pieniądz, największą zaś przeszkodą negowane przez piewców tejże ideologii państwo opiekuńcze.
   Ideologia neoliberalna zakłada stosowanie jej zasad nie tylko w gospodarce i przemyśle, lecz również w życiu społecznym – w takich dziedzinach jak ubezpieczenia społeczne, ochrona zdrowia i edukacja – uznawanych przez część ludzi za obszary działalności państwa. Neoliberałowie stawiają postulat dotyczący deregulacji, w rozumieniu prywatyzacji, praktycznie wszystkich dziedzin życia. Realizacja więc tego postulatu i faktyczne wycofanie się państwa z możliwie jak największej liczby dziedzin dopiero ugruntowałoby i pozwoliłoby na realne działanie systemu kapitalistycznego. (...)
Bogdan Chrzanowski: Czy polscy socjaliści to komuniści?
https://www.epiotrkow.pl/ piątek, 02 lutego 2018

Wrzucanie do jednego worka w dzisiejszych czasach socjalizmu i komunizmu jest błędne. Społeczeństwo polskie jest zmanipulowane tymi pojęciami, bowiem stawia się znak równości między tymi dwoma różnymi prądami dziejowymi w ruchu robotniczym, niemożliwymi do pogodzenia z sobą.
Bogdan Chrzanowski: Czy socjalizm to komunizm?

Aby osiągnąć możliwość zaspokojenia podstawowych potrzeb materialnych i duchowych wszystkich ludzi, trzeba zastąpić ustój kapitalistyczny, ustrojem socjalistycznym.
Ruch socjalistyczny powinien powstać na nowo. Powinien być budowany w drodze ewolucji kapitalizmu, którego celem jest wyzysk jednostki a potem całych społeczeństw, a nie dobro człowieka. Ewoluować powinien poprzez budowanie najpierw socjaldemokracji, w drodze rozwoju naukowego, kulturowego i technologicznego społeczeństw.
Razem z powstawaniem kapitalizmu w XVIII wieku, zaczęły powstawać zalążki ruchu socjalistycznego, w Anglii, Francji, Niemczech, dzięki rozwojowi nowoczesnych, na ówczesne czasy, sił wytwórczych. Organizatorzy tego ruchu wzięli na siebie zadanie urzeczywistniania równości i sprawiedliwości społecznej. Grabarzem kapitalizmu miał być proletariat, któremu trzeba było tylko świadomości i organizacji, by ująć władzę w swoje ręce. (...)
Mirosław Nizielski: Kilka uwag do
„Tez do dyskusji po II Kongresie Lewicy”

W piątek 26 lipca ukazały się w Trybunie tezy do dyskusji zaprezentowane przez Radę Dialogu i Porozumienia Lewicy. Korzystam z zaproszenia do debaty i przedstawiam kilka uwag do Tez.
„Lewica musi zbudować jak najszybciej alternatywę wobec tego szkodliwego dla Polski duopolu. Społecznie wrażliwa lewica musi iść do celu swoją niezależną drogą”- to cytat z tez programowych.
Podpisuję się pod tym zdaniem i oczekiwałem, że tezy programowe wytyczą tą drogę na mapie obecnej polskiej rzeczywistości. Niestety w tezach brak choćby ogólnych wskazówek w tym zakresie.
Niezależna droga, jeśli ma ją zauważyć wyborca, oznacza pomysły na nowe działania lub co najmniej pomysły jak lewica lepiej zrealizuje, to co głoszą partie duopolu. Oczywistym jest, że bez tego trudno przekonać wyborcę do zmiany „zachowań wyborczych”. (...)
Jerzy Stefański: W sprawie sytuacji na Ukrainie

I. Rozpad Związku Radzieckiego umożliwił zakończenie zimnej wojny. Świat zaczął być jednobiegunowy. USA zaczęło być samodzielnym hegemonem militarnym, gospodarczym i politycznym na świecie. Pomniejszona została strefa wpływów Rosji o dawne kraje demokracji ludowej i republiki nadbałtyckie. Tak było dwadzieścia lat temu.

Dziś sytuacja jest inna. Od siedmiu lat trwa kryzys systemowy kapitalizmu. Od siedmiu lat USA i Europa Zachodnia mają zerowy lub ujemny przyrost dochodu narodowego. USA przegrało wojnę w Afganistanie. Relatywnie wzrosła pozycja Rosji jako mocarstwa rakietowo-nuklearnego o samodzielnej gospodarce. Ogromnie wzrosła pozycja Chin, a także Indii i Brazylii.

Cezary Żurawski: Po co do Parlamentu Europejskiego?

Polska należy do Unii Europejskiej już 10 lat. Rocznica przynależności, która stała się faktem 1 maja wywołała lawinę ocen i komentarzy. Co jest istotne, w ocenie Polaków (wg CBOS) prawie 90% obywateli jest zadowolona z naszego członkowstwa. Unia Europejska to dzisiaj bardzo złożony twór polityczny i ekonomiczny, to struktury międzynarodowe, jak Rada Europejska, konfederacyjne, jak Parlament czy federacyjne, jak Komisja Europejska.

Unia to ponadnarodowe projekty gospodarcze, finanse, przepływ środków produkcji i siły roboczej wcześniej nie znane na naszym kontynencie. Gospodarka UE działa zgodnie z zasadami liberalnego kapitalizmu i, mimo zgrzytów charakterystycznych dla tej struktury ekonomiczno-społecznej, radzi sobie.

Autor kandyduje do Parlamentu Europejskiego jako członek PPS z listy Zielonych w Warszawie: lista nr 12 w okręgu nr 4, pozycja 8
Ewa Miszczuk: Domagajmy się naszych praw pracowniczych!

W walce o sytuację ludzi pracy ­nie powinniśmy skupiać się na walce z bezrobociem, gdyż jest ono skutkiem zachwianych stosunków pracy. „Nadwyżka pracowników” jest wpisana w system kapitalistyczny. Powinniśmy się skupić na przyczynach – nad tym, co doprowadza większość społeczeństwa do biedy, odarcia z godności, do niepewności jutra.

Są to zachwiane stosunki pracy oraz postępująca dewaluacja pracy i pracowników. Te zjawiska mają przełożenie na poziom życia i zawartość naszych portfeli. Praca jest tylko „towarem” a pracownicy są umieszczani w rubrykach przedsiębiorców po stronie „koszty”.

Główne obchody Święta Odrodzenia Polski odbyły się w Bydgoszczy

Współtwórcy PPS