16.09.2017-Konferencja „Wielcy Socjaliści”

Zobacz galerię zdjęć z konferencji "Wielcy Socjaliści" :
Konferencja "Wielcy Socjaliści" zainaugurowała obchody 125 lecia PPS, które przypadają w listopadzie.

PPS została powołana na Kongresie Paryskim, który odbył się w dniach
17-21 listopada 1892 roku. Powołano także wówczas do życia Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich, który pełnił ważną rolę integracyjną
na emigracji. Powołanie PPS było scaleniem działających w drugiej połowie XIX wieku na Ziemiach Polskich organizacji socjalistycznych, które wyrosły m.in. na gruncie Proletariatu i związków robotniczych.
Prezentowana w trakcie konferencji książka zawiera 42 biogramy Wielkich Socjalistów, którzy zaznaczyli swe miejsce w historii Polski w okresie od połowy XIX wieku do końca XX wieku. Byli to bojownicy o wolność społeczną i niepodległość Polski, działacze państwowi II Rzeczypospolitej, żołnierze września 1939 roku, uczestnicy polskiego ruchu oporu podczas II wojny światowej, budowniczy Polski po wojnie. Książka zyskała uznanie wszystkich uczestników konferencji.

Podczas konferencji przypomniano biogramy kilku Wielkich Socjalistów:
Prezentacja sylwetki Józefa Piłsudskiego – Leonard Dubacki
Prezentacja sylwetki Jana Mulaka – Bogusław Gorski
Prezentacja sylwetki Wandy Krahelskiej – Przemysław Prekiel
Prezentacja sylwetki Edwarda Abramowskiego – Andrzej Ziemski
Prezentacja sylwetki Hermana Liebermana – dr Jolanta Czartoryska
Prezentacja sylwetki Henryka Sławika – amb. Grzegorz Łubczyk
Podsumowanie konferencji –
prof. zw. dr hab. Maria Szyszkowska

W Konferencji uczestniczyło kilkadziesiąt osób w tym m.in. przedstawiciele ugrupowań lewicowych SLD i ROG oraz Rady Dialogu i Porozumienia Lewicy. Konferencja odbyła się pod patronatem medialnym „Przeglądu Socjalistycznego”.