Stowarzyszenie im. I. Daszyńskiego ma konto w Banku Zachodnim WBK podane w zakładce "O nas" oraz "Kontakt".
W dniu 9 kwietnia 2018 r. został otwarty i jest prowadzony również rachunek bieżący do tego konta, aby
w roku 100-lecia niepodległości dokonywać darowizn - w PLN - na budowę pomnika Ignacego Daszyńskiego.
                                                Numer rachunku: 02 1090 1694 0000 0001 3620 0930
Z adnotacją: Darowizna na budowę pomnika Ignacego Daszyńskiego w Warszawie.

100-lecie niepodległości Polski

Charyzmatyczny socjalista, porywał tłumy. Torował Polsce drogę do wolności

Działalność polityczną rozpoczął jako nastolatek. Twarz polskiego socjalizmu II RP. Przyjaciel, a potem zagorzały krytyk Józefa Piłsudskiego. Ignacy Daszyński, jeden z ojców założycieli polskiej niepodległości, należał do najbardziej wpływowych polityków dwudziestolecia międzywojennego.

Tomasz Karbowniczek, Bogdan Chrzanowski:
W drodze do niepodległości (2) -
Powstanie i początkowa działalność Polskiej Partii Socjalistycznej
... W dniach 17-23 listopada 1892 roku w Paryżu odbył się założycielski zjazd Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich... Zjazdowi przewodniczył najstarszy... wiekiem i doświadczeniem, uczestnik powstania styczniowego, historyk i socjolog uznany już wówczas - Bolesławo Limanowski. (...)
... W połowie lutego 1894 roku odbył się II Zjazd PPS... Centralną postacią w CKR został Józef Piłsudski przyjmując ps. "Wiktor" (...)

Apel do ludzi lewicy: Wkład lewicy w niepodległość

... powołaliśmy Społeczny Komitet Lewicy, którego celem jest uzupełnienie i korygowanie prawicowej opowieści historycznej. W gronie ponad- i pozapartyjnym chcemy doprowadzić do finału starania o wybudowanie pomnika Ignacego Daszyńskiego. Będziemy organizować konferencje i seminaria popularno-naukowe wraz z jesienną sesją, która będzie podsumowaniem tych przedsięwzięć. Chcemy przypominać i popularyzować te fragmenty naszych dziejów, w których lewica stawała na wysokości zadania, w poczuciu odpowiedzialności za Naród i Państwo. (...)
Tomasz Karbowniczek: W drodze do niepodległości - 1 Maja
www.epiotrkow.pl/1 Maja 2018

... Pierwsze święta 1 Maja, po utworzeniu Polskiej Partii Socjalistycznej w 1892 roku w Paryżu, to święta ludzi pracy, święta najważniejsze dla klasy robotniczej. (...)
... Święto 1-szego maja zostało uchwalone dla upamiętnienia wydarzeń, które miały miejsce w pierwszych dniach maja 1886 roku w Chicago. W czasie strajku doszło do starć z policją, w wyniku których byli zabici i ranni po obu stronach. (...)

Bogdan Chrzanowski

ePiotrkow.pl/Wiadomości: W drodze do niepodległości
... Jedynie międzynarodowy ruch robotniczy głosił hasło odzyskania niepodległości, utrzymał je również na arenie europejskiej. Orędownikami tego hasła był Karol Marks i Fryderyk Engels. Dzięki również nim ta sprawa przewijała się na konferencjach I Międzynarodówki. (...)
... Na uwagę zasługuje to, że [w PPS] zwyciężyła myśl polityczna Bolesława Limanowskiego wywodząca się z ideologii patriotycznej-niepodległościowej demokracji polskiej, która ukształtowała się w okresie od powstania listopadowego do upadku powstania styczniowego. Połączył on te poglądy z nowym prądem politycznym, mowa o socjalizmie i marksizmie. Odrzucał On internacjonalizm, a jego myśl brzmiała najpierw niepodległość, a następnie socjalizm.
Autorzy: dr Tomasz Karbowniczek we współpracy z wiceprzewodniczącym
RN Polskiej Partii Socjalistycznej Bogdanem Chrzanowskim
„Stanisław Dubois (1901-1942)” - promocja książki
w roku 100-lecia polskiej niepodległości
Żródło: http://przeglad-socjalistyczny.pl/

W dniu 12 marca 2018 roku w Warszawie odbyła się uroczysta promocja książki „Stanisław Dubois (1901-1942)” autorstwa Przemysława Prekiela. Organizatorem promocji była Komisja Historyczna Polskiej Partii Socjalistycznej. (...)
... Przemysław Prekiel... zaprezentował postać Stanisława Dubois na tle epoki, a więc odradzającego się w 1918 roku Państwa Polskiego, wielkich wydarzeń, jak wojna z bolszewikami w 1920 roku, zamach majowy, proces brzeski czy śmierć marszałka Piłsudskiego. Ukazał złożoność rozwoju sytuacji społeczno-politycznej w odradzającym się państwie, wielkie problemy, które uległy pogłębieniu na tle ogólnoświatowego kryzysu lat 20. Na tym tle zarysowana została rola i rozmiar działalności Polskiej Partii Socjalistycznej. (...)
...  Trzeba podkreślić, że książka ukazała się w roku 100 lecia polskiej niepodległości i powrotu państwa po 123 latach rozbiorów. Polska Partia Socjalistyczna odegrała w tym ogromną rolę, jako siła polityczna, wojskowa i społeczna. Żaden z ówczesnych ruchów politycznych na Ziemiach Polskich takich zasług dla sprawy niepodległości nie ma. (...)

Deklaracja
Rady Naczelnej Polskiej Partii Socjalistycznej
w sprawie obchodów 100 lecia niepodległości Polski
w roku 2018

Warszawa 10 lutego 2018 roku

11 listopada każdego roku Polska obchodzi Święto Niepodległości. Święto to obchodzi również Polska Partia Socjalistyczna. Walka o odzyskanie niepodległości była jednym z dwóch podstawowych założeń programowych PPS, kiedy powstawała w dniu 17 listopada 1892 roku na Kongresie w Paryżu.
Na czele długiej listy aktywnych twórców Polski Niepodległej znajdują się czołowe postaci PPS: Bolesław Limanowski, Edward Abramowski, Józef Piłsudski, Ignacy Daszyński i wielu innych.
Trzeba podkreślić, że to myśl polityczna socjalistów polskich pozwoliła pod koniec XIX wieku na zbudowanie samodzielnego ruchu niepodległościowego, który odegrał zasadniczą rolę w powstaniu zalążków organizacji wojskowej, a w okresie po wyzwoleniu, nowoczesnej konstrukcji Państwa Polskiego. Pierwsze rządy po odzyskaniu niepodległości w 1918 roku, kierowane przez socjalistów: Ignacego Daszyńskiego (1918) i Jędrzeja Moraczewskiego (1918-1919), stworzyły postępowy program odrodzenia Polski i jej rozwoju, który rzutował w dalszych latach na kierunki organizacji życia społecznego i gospodarki II RP.
Najbardziej kluczowe, w sensie dorobku politycznego, inicjatywy i wydarzenia, w których PPS odegrała wiodącą rolę to:
- walka z caratem o wolność narodową i sprawiedliwość społeczną zwieńczona Rewolucją 1905 roku,
- walka o niepodległość zakończona proklamacją przez socjalistę Józefa Piłsudskiego w dniu 11 listopada 1918 roku powrotu wolnej, niepodległej Polski,
- utworzenie i rozpoczęcie realizacji programu odbudowy Polski z jednoczesnym wprowadzeniem postępowych programów społecznych przez rządy pierwszych dwóch premierów-socjalistów,
- udział szerokich rzesz socjalistów polskich w obronie naszego terytorium w II wojnie światowej oraz  w wojnie z bolszewikami w 1920 roku,
- walka socjalistów o demokratyczne oblicze II Rzeczypospolitej, przeciw autorytarnym działaniom sanacji.
Polska Partia Socjalistyczna biorąc aktywny udział w walce o odzyskanie niepodległości przez Polskę i tworzeniu zrębów II Rzeczypospolitej, sytuuje się ideowo i programowo w gronie spadkobierców niepodległości.
Rada Naczelna PPS stwierdza, że Polska Partia Socjalistyczna, jako najstarsza działająca partia polityczna w Polsce, jak nikt inny, ma pełne prawo uczestniczyć aktywnie w obchodach Święta Niepodległości i poczuwać się do obowiązku kultywowania swej tradycji historycznej bezpośrednio związanej z losami Polski.
Uchwała Zarządu Krajowego Stowarzyszenia „Pokolenia” w sprawie 100-lecia odzyskania niepodległości
I.Daszyński najpierw był przyjacielem, a potem wrogiem Piłsudskiego
  (http://www.tvn24.pl) - Źródło: NAC
Współtwórcy
Polskiej Partii Socjalistycznej

1 Maja 2018 r. - na Placu Grzybowskim w Warszawie

Bolesław Limanowski (z lewej) w ławach Senatu / foto:pl.wikipedia.org

Konferencja
"O aktualności Programu Radomskiego PPS".

Organizatorem konferencji, która odbyła się 27 stycznia 2017 r., było Stowarzyszenie
im. Ignacego Daszyńskiego, które w ten sposób rozpoczęło obchody 100. rocznicy odzyskania niepodległości
przez państwo polskie. Konferencję prowadził prezes Stowarzyszenia - dr Jerzy Stefański.

Felietonem prof. Marii Szyszkowskiej "Aktualność wskazań zawartych w Programie Radomskim PPS" otwieramy cykl opracowywanych przez autorów wypowiedzi wygłoszonych na sesji konferencji wdniu 27 stycznia 2018 r.