100-lecie niepodległości Polski

w sprawie obchodów 100 lecia niepodległości Polski
w roku 2018

Warszawa 10 lutego 2018 roku

11 listopada każdego roku Polska obchodzi Święto Niepodległości. Święto to obchodzi również Polska Partia Socjalistyczna. Walka o odzyskanie niepodległości była jednym z dwóch podstawowych założeń programowych PPS, kiedy powstawała w dniu 17 listopada 1892 roku na Kongresie w Paryżu.
Na czele długiej listy aktywnych twórców Polski Niepodległej znajdują się czołowe postaci PPS: Bolesław Limanowski, Edward Abramowski, Józef Piłsudski, Ignacy Daszyński i wielu innych.
Trzeba podkreślić, że to myśl polityczna socjalistów polskich pozwoliła pod koniec XIX wieku na zbudowanie samodzielnego ruchu niepodległościowego, który odegrał zasadniczą rolę w powstaniu zalążków organizacji wojskowej, a w okresie po wyzwoleniu, nowoczesnej konstrukcji Państwa Polskiego. Pierwsze rządy po odzyskaniu niepodległości w 1918 roku, kierowane przez socjalistów: Ignacego Daszyńskiego (1918) i Jędrzeja Moraczewskiego (1918-1919), stworzyły postępowy program odrodzenia Polski i jej rozwoju, który rzutował w dalszych latach na kierunki organizacji życia społecznego i gospodarki II RP.
Najbardziej kluczowe, w sensie dorobku politycznego, inicjatywy i wydarzenia, w których PPS odegrała wiodącą rolę to:
- walka z caratem o wolność narodową i sprawiedliwość społeczną zwieńczona Rewolucją 1905 roku,
- walka o niepodległość zakończona proklamacją przez socjalistę Józefa Piłsudskiego w dniu 11 listopada 1918 roku powrotu wolnej, niepodległej Polski,
- utworzenie i rozpoczęcie realizacji programu odbudowy Polski z jednoczesnym wprowadzeniem postępowych programów społecznych przez rządy pierwszych dwóch premierów-socjalistów,
- udział szerokich rzesz socjalistów polskich w obronie naszego terytorium w wojnie z bolszewikami w 1920 roku,
- walka socjalistów o demokratyczne oblicze II Rzeczypospolitej, przeciw autorytarnym działaniom sanacji.
Polska Partia Socjalistyczna biorąc aktywny udział w walce o odzyskanie niepodległości przez Polskę i tworzeniu zrębów II Rzeczypospolitej, sytuuje się ideowo i programowo w gronie spadkobierców niepodległości.
Rada Naczelna PPS stwierdza, że Polska Partia Socjalistyczna, jako najstarsza działająca partia polityczna w Polsce, jak nikt inny, ma pełne prawo uczestniczyć aktywnie w obchodach Święta Niepodległości i poczuwać się do obowiązku kultywowania swej tradycji historycznej bezpośrednio związanej z losami Polski.
Uchwała Zarządu Krajowego Stowarzyszenia „Pokolenia” w sprawie 100-lecia odzyskania niepodległości
Konferencja
"O aktualności Programu Radomskiego PPS".

Organizatorem konferencji, która odbyła się 27 stycznia 2017 r., było Stowarzyszenie
im. Ignacego Daszyńskiego, które w ten sposób rozpoczęło obchody 100. rocznicy odzyskania niepodległości
przez państwo polskie. Konferencję prowadził prezes Stowarzyszenia - dr Jerzy Stefański.

Felietonem prof. Marii Szyszkowskiej "Aktualność wskazań zawartych w Programie Radomskim PPS" otwieramy cykl opracowywanych przez autorów wypowiedzi wygłoszonych na sesji konferencji wdniu 27 stycznia 2018 r.